Българският закон за вероизповедание е един от най-толерантните закони за вероизповедание в цяла Европа.

Това каза Жасмина Донкова, главен специалист в „Дирекция Вероизповедания" при Министерски съвет.

До момента според сведенията на Софийски градски съд и „Дирекция Вероизповедания" в България са регистрирани 85 т. нар. нови вероизповедания, а други пет са в процес на регистрация.

Българските закони за вероизповедание са толерантни, защото много от европейските закони в тази област изискват наличието на определена бройка членска маса, за да бъде регистрирано новото вероизповедание, а в България не е така, поясни Жасмина Донкова.

В България за да бъде регистрирано едно вероизповедание, е необходимо да бъдат представени в дирекцията по вероизповеданията устав, представителство - седалище и т. нар. верови принципи, основни постулати и методика, които излагат същността на новото вероизповедание.

Регистрираните вероизповедания в страната ни се разделят на две основни категории.

В основата на първата категория стоят постулатите на световните религии - православие, католицизъм, протестантство, юдаизъм, хиндуизъм и будизъм, уточни още главният експерт.

Освен тях съществуват вероизповедания, които имат в основата си самобитна система. Това са т. нар. нови, нетрадиционни вероизповедания, които като цяло имат малка членска маса.

Същевременно законът за вероизповеданията позволява религиозните общности да извършват обредите на своето вероизповедание, без да са обвързани със задължителен регистър, уточни още тя.

Още от конференцията
Представата за исляма като варварска религия, която битува в много европейски страни, е дълбоко погрешна, изживяла времето си. Ислямът не означава непременно джихад
     доц. Богдана Тодорова

На въпрос това касае ли т. нар. тоталитарни секти, в частност Църката на сциентолозите, Войните на Христа и Свидетелите на Йехова главният експерт поясни, че по отношение на Църквата на сциентолозите нещата са малко по-сериозни и предпочита да не ги коментира на този етап.

По отношение на Войните на Христа отдавна не сме получавали оплаквания, свързани с тяхната дейност. Те бяха в апогея си през 90-те години, но като че ли времето им минава, уточни Донкова.

По отношение дейността на Свидетелите на Йехова имаме едно единствено оплакване от жители на Бургас във връзка с действие на техен молитвен дом.

Запитана дали има тоталитарни вероизповедания в България и кои са те, Донкова отговори, че няма такива регистрирани и доколкото е запозната в България в момента такива не действат.

Припомняме, днес е вторият ден на националната конференция на тема „Вероизповедания и нови религиозни движения в България - проблеми и перспективи на прага на Европейския съюз".

Инициатори на конференцията са Богословският факултет към СУ „Св. Климент Охридски", Центърът за проучване на нови религиозни движения и Проблемна група „Религия и национална сигурност" към Института за философски изследвания на БАН.

Форумът се провежда с подкрепата на „Дирекция Вероизповедания" при Министерски съвет.