Конфуцианството: произход, характеристики, вярвания, религия

Автор: Tamara Smith
Дата На Създаване: 23 Януари 2021
Дата На Актуализиране: 4 Може 2024
Anonim
Смотреть документальный фильм Кто такие чеченцы? | История чеченцев | Чечня
Видео: Смотреть документальный фильм Кто такие чеченцы? | История чеченцев | Чечня

Съдържание

The Конфуцианство или конфуцианството е начинът на живот и религия, разпространен от китайския мислител Конфуций, между 6 и 5 век пр.н.е. В. Използвана е от китайците повече от две хилядолетия; Въпреки че е претърпял трансформации, той остава източник на ценности, знания, учене и социален код в Китай.

Влиянието на тази мисъл се разпространи и в други съседни страни, като Япония, Виетнам и Южна Корея. Възниква главно след създаването на Стоте училища на конфуцианската мисъл. Мнозина смятат конфуцианството за нещо повече от начин на живот; те го виждат като начин за управление на себе си и на първо място като религия.

Произход и основател

Конфуций е роден през 551 г. пр. Н. Е., По времето, когато Китай е бил в постоянно състояние на гражданска война. По това време азиатската държава е разделена на различни царства, които се изправят една срещу друга за господството на страната. Хората гладуват и хиляди умират от битки.


Конфуций се стремеше да намери мир сред анархията, която удари страната. Основното му намерение беше да заеме държавен пост, но така и не успя; Вместо това той реши да научи хората да живеят в хармония със себе си и с околните.

Неговите учения проникват в обществото на времето и той се смята за един от най-важните философи и учители в историята на Китай.

Въпреки че много пъти се разглежда като философия, конфуцианството се смята и за религия, която има свои богове и вярвания, основани на идеите на своя основател. Въпреки това се счита за форма на хуманизъм, която обхваща много области на съществуване и е съвместима с други религии.

Конфуций

Конфуций е китайски редактор, писател, учител, политик и философ, живял от 551 г. пр. Н. Е. До 479. Той е приписван на писане на голям брой традиционни китайски текстове и неговите вярвания, фокусирани върху личната и правителствената област на човешкия морал, коректността на социалните взаимодействия, справедливостта и искреността.


През цялата история на човечеството Конфуций е смятан за един от най-влиятелните и важни персонажи в живота на хората.

Неговите вярвания и учения дълбоко повлияха милиони хора по света. Всъщност те продължават да го правят и днес, въпреки че са изминали повече от 2000 години от смъртта им.

характеристики

Конфуцианството е светоглед, социална етика, идеологическа политика, традиция и дори начин на живот.

Може да се счита и за философия, и за религия, но със сигурност е начин на мислене, който обхваща много принципи и на двата клона. Това предполага вярвания на предците и религиозност, която се основава на човешкото същество.

Много южноазиатски хора могат да се смятат за будисти, християни или мюсюлмани, но това рядко изключва да бъдат считани за конфуцианци.

Всъщност конфуцианството не е организирана религия. Въпреки това, тя се разпространи от Китай в други азиатски страни, носейки със себе си силно влияние върху религията и политиката на нациите.


Най-общият начин да се дефинират характеристиките на конфуцианството е като се отнася към тях като начин на живот. Уместно е да го считаме за религия или философия, но виждането в него като начин на живот е по-добре оценено всичко, което обхваща тази концепция.

Терминът конфуцианство няма значение в Китай, тъй като самото име на Конфуций е латинизация на истинското име на този философ и на думата „учител“. К’унг-фу-дзъ Означаваше „майстор К'унг“ и оттам произлиза името, с което мислителят е известен по целия свят.

Вярвания

Конфуцианските вярвания са помогнали да се формират възгледите на китайския народ днес. Всичко се върти около намирането на хармония, което се счита за най-важния социален принцип от всички.

Също така се подчертава вярата в 3 специфични качества: благочестие, социален ред и изпълнение на отговорностите.

Рен

Рен е основният етичен принцип на тази религия и обхваща любовта, благочестието и човечността. Това е принцип, който се основава на будистката традиция да правиш прояви на доброта в живота, за да получиш по-добър „живот“ в отвъдното.

Ву мон

Ву Лун е групирането на 5-те основни кардинални отношения на тази религия:

- Суверен и субект.

- Баща и син.

- По-голям брат и по-малък брат.

- Съпруг и съпруга.

- Приятел и приятел.

Въз основа на тези принципи убеждението на конфуцианството е, че семейството идва преди индивида, а бащата е безспорният лидер на семейството. По-големият брат е този, който има повече отговорности в семейната среда.

Освен това в ранните дни на конфуцианството самоубийството не се разглеждало като акт на страхливост; в много случаи се смяташе за почтено, ако това беше направено като начин за изпълнение на семейната отговорност.

Религия и богове

Религията, която конфуцианството популяризира, не е уникална, но има определени основни принципи, които тези, които се придържат към тази вяра, често отстояват. Религията на конфуцианците се върти около връзката, която човек има с небето; търси единство между смъртния и бога на небето, който е известен като Тиан.

Една от основите на конфуцианството е търсенето на баланс между всички неща. Това се отразява във важността на Ин и Ян, методология, която се прилага не само от самия конфуцианство, но и от повечето китайски религии.

Казва се, че Вселената съществува като следствие от организиран хаос. Ин и ян представляват баланса между добро и лошо, между хаос и ред. Небето не се разглежда като нещо, съществуващо по-рано от света, в който живеят хората, а е създадено заедно с формирането на Вселената.

Тиан

Конфуций многократно се позовава на тази концепция. Неговият буквален превод е „бог на небето“, но не е конкретно представяне на Бога, което е известно в религии като християнската. То се тълкува като естествен ред на нещата.

Конфуцианството дори не изключва вярата в други божества, което го е превърнало в обща философия сред вярващите от много религии през цялата история. Самият Конфуций каза, че е добре да се възхваляват други божества, освен върховния „естествен“ (т.е. Бог), стига да се използват подходящи ритуали, за да се избегне езичеството.

Свещени книги

Свещените писания на конфуцианството са известни като аналекти. Те са най-хвалените писмени източници от тези, които се придържат към тази философска религия и се смята, че са съставени от няколко поколения конфуциански ученици.

Тези писания се основават на всичко казано от китайския философ, както устно, така и от онова, което е в писмената документация. Те улавят същността на конфуцианството въз основа на ученията, които Конфуций е дал преди да умре.

Наречени са 5 книги Петте класики, което отчасти се смята, че е написано от Конфуций, но също така е основателно да се смята, че философът е послужил като влияние за създаването му. Трябва да се отбележи, че няма исторически сведения за тяхното авторство и някои историци вярват, че те са написани от техните ученици. Това са:

Класика на историята.

Класика на одите.

Класика на промените.

Анали на пролетта и есента.

Класика на обредите.

Символи

Конфуцианството няма официален символ или икона, които да го представят конкретно. Въпреки това, китайският символ за вода често се използва неофициално за обозначаване на тази религия, тъй като представлява самия живот.

Други често срещани символи, които могат да се видят, когато се говори за конфуцианство, е китайският символ за "учен" и в много случаи може да се използва и изображение на самия Конфуций.

Освен това, тъй като конфуцианството търси баланс между хаоса и реда, често се използва даоисткият символ ин и ян, за да се позовава на тази религия.

Обреди

Конфуцианството има особеността да няма специфични обреди, извън етичните практики, обозначени в неговите вярвания (Ren и Wu Len). Обаче ритуалите, които конфуцианците практикуват, обикновено са тези на други китайски религии, като будизма или даоизма.

Християнството или която и да е друга религия не е изключено, тъй като конфуцианските вярвания не са изключени от вярата в Христос. Самата концепция за Тиан и приемането на възхвала на други лични богове прави конфуцианството може да се практикува заедно с повечето от големите религии в света.

Препратки

  1. Произходът на конкуцианството, Корейското общество, (n.d.). Взето от chasonkorea.org
  2. Конфуцианство, Джудит Берлинг, (n.d.). Взето от asiasociety.org
  3. Конфуцианство, Ту Вайминг, 16 март 2018 г. Взето от britannica.com
  4. Културни вярвания и практики: Ролята на конфуцианството, (n.d.). Взето от stanford.edu
  5. Конфуцианство, факти за религията, (n.d.). Взето от religionfacts.com
  6. Конфуциански практики, религиозни факти, (n.d.). Взето от religionfacts.com
  7. Символи на конфуцианството, факти за религията (n.d.). Взето от religionfacts.com
  8. Конфуциански текстове, религиозни факти, (n.d.). Взето от religionfacts.com
Съветваме Ви Да Прочетете
4-те супрахиоидни мускула и техните функции
Прочети

4-те супрахиоидни мускула и техните функции

Theсупрайоидни мускули те съставляват група, образувана от четири мускула, разположени в предната част на шията над хиоидната кост, които, вмъкнати в нея, я съединяват с черепа. Те са част от подразде...
Алтернативни външни ъгли: упражнения и решени упражнения
Прочети

Алтернативни външни ъгли: упражнения и решени упражнения

The редуващи се външни ъгли са ъглите, които се образуват при пресичане на две успоредни линии със секционна линия. В допълнение към тези ъгли се образува друга двойка, която се нарича алтернативни въ...
Германско историческо училище по икономика
Прочети

Германско историческо училище по икономика

TheГерманско историческо училище по икономикатова беше поток от мисли от деветнадесети век. Той основава своите идеи на убеждението, че историята е най-големият източник на мъдрост за икономиката и ка...